keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Kuka sinun hevosvarusteesi tekee?, osa 1

En ole ikinä ollut erityisen tietoinen kuluttaja. Muutama vuosi takaperin kyllästyin tavaraan, ja siihen, että koko ajan oli sellainen olo, että tavaraa oli saatava lisää. Rupesin kiinnittämään huomiota materiaaleihin, siihen, miten tuote kestää. Halusin tavaroita, joita varmasti tulisi käytettyä, ja jotka kestäisivät sitä käyttöä. Tuotteiden valmistusmateriaaleja ja tekniikoita tutkiessa rupesin törmäämään tietenkin myös siihen, missä maissa tuotteet ovat valmistettuja. Se, että suurin osa vaatteista valmistetaan Kaukoidässä, herätti kysymyksen siitä, millaisissa oloissa niitä ihmiset valmistavat. Tämä oli klassikkoesimerkki porttiteoriasta: ensin kiinnostus alkoi orastavana, ja lisääntyi siitä hiljalleen.

Omia vaatteitani ostaessa huomasin, että oli hyvin haastavaa löytää tietoa, mistä voi hankkia Euroopassa tehtyjä vaatteita. Olin hieman arka kyselemään tuotteiden alkuperästä, ja ostopäätös tehtiin yleensä nettiä selaamalla. Syksyllä näkemäni The True Cost -dokumentti (saatavilla myös Netflixistä!) sysäsi ajatteluani eteenpäin. Sen sijaan, että arastelen kuluttajana kysellä vaatteideni valmistusmaata, on minun suhtauduttava asiaan niin, että se on kuluttajana minun velvollisuuteni. Dokumentti herätti monenlaisia ajatuksia, lähinnä surua ja vihaa. Niin omaa typeryyttä, kuin länsimaisen ihmisen ahneutta kohtaan. Oli pysähdyttävää katsella kun nainen, joka tienaa muutamia euroja kuussa, valmistaa minulle vaatetta, jonka valmistuskustannukset ovat muutamia kymmeniä senttejä, ja joka myydään minulle parilla kympillä.

Aika nopeasti kuitenkin päätin kääntää tämän ajattelun toiminnaksi. Aloin miettiä hevosvarusteita, ja niiden alkuperämaata. Eri hevostarvikeliikkeiden sivuilta oli valmistusmaata yhtä vaikea löytää, kuin vaatekauppojen nettisivuilta. Päätin siis ottaa härkää sarvista, ja kysyä asiaa hevostarvikeliikkeiltä suoraan. Ajattelin kirjoittaa blogikirjoituksen, jossa esittelen niitä tuotteita, joita on mahdollista saada Euroopassa, Yhdysvalloissa tai Kanadassa valmistettuina.

Lähetin kyselyn yhteensä 26 suomalaiselle hevostarvikeliikkeelle, joka joko toimii pelkästään verkossa, tai jolla on kivijalkaliikkeen lisäksi verkkokauppa. Vastausaikaa kyselyyni annoin kaksi viikkoa, koska toiveeni oli saada tämä kirjoitus tehtyä ennen kuin kaikki hevosihmisten jouluostokset on tehty. Vastauksia sain kuudelta liikkeeltä, joista yksi ilmoitti, ettei heillä ymmärrettävästi ole vuoden kiireisempään aikaan aikaa vastata kyselyyni.

Kysymyksiini vastasivat seuraavat yritykset:

Börjes Kotimäki
Hevari Oy
Horsepro Oy
Satulapaja Oy
Veljekset Wahlsten Oy

Äärimmäisen iso kiitos näille liikkeille, jotka näkivät vaivan vastatakseen kyselyyni!

Kyselyyn vastanneet totesivat, että asiakkailta tulee kauttaaltaan aika vähän kyselyjä tuotteiden alkuperästä. Jonkin verran enemmän koettiin, että asiakkaat ovat kiinnostuneita nahkatuotteiden valmistusmaasta. Joidenkin tuotemerkkien arveltiin olevan niin tunnettuja, että niiden valmistusmaa on tiedossa. Kaikki vastaajat olivat kuitenkin joko tietoisia kaikkien tuotteiden valmistusmaasta tai valmiita sen selvittämään. Satulapajasta myös kerrottiin, että he ovat poistaneet tuotevalikoimistaan tuotteita, joiden valmistusmaata ei ole pystytty vahvistamaan.

Seuraavaksi listaan eri liikkeiden valikoimista löytyviä eri tuotteita hevoselle ja ratsastajalle. Tässä listauksessa on siis lueteltu esimerkkejä niistä tuotteista, mitä kyseisistä verkkokaupoista saa valmistettuna Euroopassa, Yhdysvalloissa tai Kanadassa.

Huom: Tekstin mielipiteet ovat minun, yrityksiltä olen saanut vain tiedon siitä, millaisia tuotteita heillä on tarjota. Yrityksien kanssa meillä ei ole sponsori tms. suhdetta.

Loimet

Wahlstenilta on mahdollisuus saada Suomessa valmistettuja palkinto- ja raviloimia.
Hevarin valikoimista lähes kaikki palkintoloimet valmistetaan Suomessa. Lisäksi löytyy Jacksin USA:ssa valmistettuja loimia.
Suurin osa loimista valmistetaan, kuten on aavistettavissa, Kaukoidässä. Bucasin loimista ilmeisesti osa valmistetaan Irlannissa, mutta suurin osa Kiinassa. Tiedustelemalla tuotteen alkuperämaata ennen ostopäätöstä saat varman tiedon! Jos lukijoilla on vinkata loimia, jotka valmistetaan muualla kuin Kaukoidässä, otan tiedon ilolla vastaan.

Satulahuovat

Hevarilta saa Euroopassa valmistettuja satulahuopia merkeiltä Euro-Star ja Acavallo.
Horseprolta saa Ogilvy-satulanalusia, jotka valmistetaan Kanadassa.
Wahlstenilla brodeeraukset niin huopiin kuin loimiin tehdään Suomessa.
Satulapajalta löytyy huopia, jotka on tehty Euroopassa, USA:ssa tai Kanadassa. Vastauksessa ei eritellä kuitenkaan tarkemmin, mitä. Kysymällä selviää varmasti!
Rikun iänkaiken vanhassa Equilinen huovassa lukee "Made in Italy". Onko lukijoilla varmaa tietoa, vieläkö Italiassa valmistettuja Equilinen huopia saa?

Nahkavarusteet hevoselle

Horseprolta saa Kiefferin Saksassa valmistettuja nahkavarusteita hevoselle.
Satulapajalta löytyy erilaisia hevosen nahkavarusteita, mm. satuloita hevoselle.
Börjesiltä löytyy Veljekset Wahlstenin Suomessa valmistettuja nahkavarusteita, Horsepol -nahkavarusteet taas on valmistettu Puolassa.
Hevarilta löytyy useista eri merkeistä nahkavarusteita. Ratsastusvarusteista esimerkiksi Passier, Stübben ja osa Pfiff-tuotteista. Myös laajasti ravivarusteita.
Veljekset Wahlstenilla on oma W-profile tuotesarja ratsuille, jota valmistetaan Lahdessa, Suomessa. Lisäksi valmistetaan ravivarusteita. W-Profile sarjassa on laajasti ratsun suitsia, ohjia, vatsavöitä, panssarivöitä, rintaremmejä, jalustinremmejä, riimuja sekä juoksutusvarusteita. Lisäksi Wahlstenilta on saatavina amerikkalaisia nahka- ja nailonriimuja. 

Nahkatuotteiden osalta tilanne näyttää siis hyvältä, on varaa valita!

 Muut tuotteet hevoselle (huom: Näitä varmasti enemmän, varmista valmistusmaa kysymällä!)

Veljekset Wahlstenilta saa kengitystarvikkeita, jotka ovat eurooppalaisia, suurin osa Ruotsista. Erilaisia hevosten ruokintaan ja hoitoon liittyviä aineita tulee Irlannista ja Yhdysvalloista. Saatavilla on myös mm. nahanhoitoaineita ja tallitarvikkeita (talikot jne).
Hevarilta saa Suomessa valmistettuja ravikärryjä ja muita raviurheilutuotteita. Saatavilla on muunmuassa myös Euroopassa tai Yhdysvalloissa valmistettuja kengitystarvikkeita, rehuja ja rehunlisiä. Saatavilla on myös Suomessa ja Euroopassa valmistettuja metallituotteita talliin, erilaisia tallikalusteita, ruoka-astioita ja klippereitä jne.
Börjesiltä saa muunmuassa seuraavia tuotteita: Italialaiset Tech Stirrup -alumiinijalustimet, hoito- ja rehutuotteita, Suomessa tehty Solheads -sarja.
Horseprolta saa muunmuassa Effolin Saksassa tehtyjä nahanhoitotuotteita ja saksalaisia Sprengerin tuotteita.





Lopputulema on se, että vaihtoehtoja on, kun niitä uskaltaa etsiä. Tehdä tietoisen valinnan olla kiinnostunut siitä, että minun harrastamiseni ei saa riistää toista ihmistä. Suoraa viivaa ei voi toki vetää niin, että kaikki kaukoidässä valmistetut varusteet olisivat epäeettisesti valmistettuja, mutta ostamalla Euroopassa valmistettuja tuotteita saat takuun siitä, että tuotteet on valmistettu Euroopan työ- ja ympäristölakien ja asetusten mukaisesti. Ostamalla Suomessa valmistetun tuotteen tuet myös sitä, että yritysten on mahdollista jatkossakin jatkaa tuotteiden valmistamista myös Suomesta.

Haastan sinut miettimään, voisitko seuraavalla kerralla jotain tuotetta hankkiessasi miettiä, saisitko ostettua sen muualla kuin kaukoidässä valmistettuna? Ja voisitko ostaa sen suomalaisesta kivijalkaliikkeestä tai suomalaisesta nettikaupasta? Siinä mietittävää näin joulun tavarataivaan kynnyksellä... Erityisesti toivon kommentteihin vinkkejä muista muualla kuin Kaukoidässä valmistetuista hevosvarusteista!

Tähän kirjoitukseen on tulossa jatkoa, jossa sukelletaan muunmuassa ratsastajan varusteisiin.

Todellista varusteurheilua Riksussa keväällä 2015

10 kommenttia:

  1. Tähän sellainen facebookin uusi jättiläispeukku!

    VastaaPoista
  2. Hyvä postaus! :) Piti oikein tarkistaa - meillä on Dyonin suitset ja se on belgialainen merkki. Löysin yhden merkinnän jossa sanottiin että Dyonin tuotteet valmistetaan Belgiassa, hyvä niin! Olen ostanut ne suomalaisesta verkkokaupasta.
    Meidän tallilla syötetään vain Suomessa valmistettuja rehuja, esimerkiksi Progress jäi pois kun sen valmistus siirtyi Viroon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on kans syötössä suomalainen täysrehu. Tallilta saisi ostaa ruotsalaista rehua, mutta mulla on periaatepäätös, että niin kauan kuin Suomessa valmistetaan mun hevoselle sopivaa rehua, mä sitä ostan :)

      Poista
  3. Mistähän materiaalit, esimerkiksi nahka? Vaikka tuote koottaisiin suomessa, ei käynyt ilmi tätä missään vaiheessa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ihan kaikkea en tosiaan viitsinyt yhteen kyselyyn tunkea, kun ilmeisesti oli jo tällaisenaan vastausprosentista päätellen yritysten mielestä raskas. Tätäkin asiaa kannattaa siis kysyä suoraan yrityksiltä! Mutta sen verranbtiedän omien tutkimusteni perusteella, että W-profilen varusteiden nahka on ruotsalaista.

      Poista
  4. Ajankohtainen, puhutteleva ja ennen kaikkea todella hyvin kirjoitettu teksti ja paneutuminen asiaan ilman syyttelevää sormea (joka liian usein osoittelee vastaavia asioita käsittelevissä teksteissä. Faktoja ja fiksua puhetta. Iso peukku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ei, kiitos kommentistasi! Mä en todella ole mitenkään oikeutettu saarnaamaan yhtään mistään näihin(kään) liittyvissä asioissa, joten pyrin välttämään sitä... Tämä on sellainen asia, jota pitäisi pitää vähän enemmän ylhäällä, niin saisi ansaitsemansa huomion.

      Kiitos kun kommentoit!

      Poista
    2. Ekaa kertaa blogiisi eksyin, ja taidanpa jäädä seurailemaan! Varsinkin tämä postaus oli todella mielenkiintoista ja erilaista luettavaa, ja selkeästi olit nähnyt vaivaa selvitystyössäsi. Kiitos!

      Poista
    3. Kiitos itsellesi, kun jaksoit kommentoida! Tervetuloa seuraamaan.

      Poista