torstai 13. joulukuuta 2012

Kysymykset ja vastaukset

Sain haasteen Polipulinan Kirsiltä. En haasta ketään, mutta vastailen mielelläni kysymyksiin. Kiitos Kirsi :)

1. Miksi aloitit blogin pitämisen? 
En ikinä ehtinyt tallilla kirjoittaa harjoituspäivistä, ja turhauduin siihen, että kirjoitin aina viikon treenit sunnuntaisin kun oli aikaa. Halusin kuitenkin pitää silmällä omaa kehitystäni uuden hevosen kanssa. Suljettu nettipäiväkirja oli tietysti vaihtoehto tehdä tätä, mutta lopulta en nähnyt juuri eroa siihen, että kirjoittaisin asiat myös blogiin. Bloggaaminen on minulle tuttua muuta kautta, pidän työhöni liittyvää blogia.

2. Oletko kilpaillut / millä tasolla kilpailet?
Olen aloittanut kilpailemisen 1990-2000 -lukujen taitteessa pikkutallin, jossa aloitin ratsastuksen, tuntihevosilla. Tuolloin en osannut ajatella esimerkiksi sitä, onko laukka oikea, mutta niin sitä vain hypättiin 80cm esteluokkia ja saatiin ruusukkeita... Aika pelottavaa oikeastaan. Vuonna 2002 siirryin nykyisen opettajani opetettavaksi ja aloin kisata enemmän. Vuodesta 2002 vuoteen 2005 kisasin aktiivisesti tuntihevosilla. Kilpailin koulua (seura HeB-tasolla max), esteitä (70-85cm) ja kenttää (harraste). Rusetteja ei juuri tullut, mutta mahtavia kokemuksia kyllä. 


Kuvassa minä ja mun ensimmäinen "elämäni hevonen", Risto. Kuva on harvinaiselta radalta - yhtään puomia ei tippunut ja aika riitti rusettiin. Vuosi taisi olla 2005 ja luokka 70cm. Kuvan on ottanut ystäväni Kati.


 Sitten seurasikin lähes kuuden vuoden kilpailutauko. Muutin Joensuuhun opiskelemaan ja kävin ratsastamassa siellä maastossa, mutta en edes istunut kuuden vuoden aikana alas harjoitusraviin. Harjoittelin silloin mm. suomenhevosruuna Iiron (Iineksen Iiro) kanssa laukannostoja hiekkakuopalla ja sain elämäni reippainta kyytiä maastossa ;)
Laukka noussut! Ja pelhamit suussa, nykyään ei kyllä olisi... Hevonen oli kyllä vahva, mutta tuli varmaan noilla vielä vahvemmaksi. Oli siis vielä kovin nuori, eikä oikein ymmärtänyt mitä pitäisi tehdä, ja reagoi asioihin juoksemalla. Ihana, kiltti hevonen! Kuvan on ottanut ystäväni Anna.


 Pudotus olikin kova, kun kesällä 2011 sitten palasin takaisin kotikaupunkiin ja aloin taas harjoitella kouluratsastuksen ihmeitä. Tässä vaiheessa estepelkoni oli kasvanut älyttömiin mittoihin (olen siis katkaissut jalkani esteillä ja siitä lähtien ollut aika arka siinä hommassa). Kouluratsastus oli siis ehdottomasti thö Laji. Lokakuun lopussa vuonna 2011 sain yhdeltä ratsastuksenopettajistani hänen hevosensa Timon ylläpitovuokralle. Timon kanssa startattiin HeB luokkia seura- ja aluetasolla ja HeA-luokkia seuratasolla. Meneminen oli varmaa ja tasaista ja usein ruusukkeen arvoista HeB-luokissa, HeA-luokkia en saanut ratsastettua tarpeeksi koottuna. 

Tässä ollaan Timon kanssa JOKERAn seurakisoissa odottelemassa palkintojenjakoa. Punaista ruusuketta pukkasi HeB-luokasta, ja kuskin tyytyväisyyden näkee ilmeestä :) Kuvan on ottanut äiti.
  Uusi aika alkoi elokuussa, kun ostin Rikun. Olen syksyn aikana kisannut ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen estekisoja (luokat 50-80cm) ja tuupannut ahkerasti koulua HeB-HeA -tasolla. Tavoitteena ensi kaudelle on saada nostettua HeA-prosentit vakituisesti kuudenkymmenen tuntumaan ja uskaltaa ratsastaa 80cm ratoja reippaasti.

3. Kuinka kauan olet ratsastanut?
Olen aloittanut ratsastuksen vuonna 1995 ratsastuskoulun tunneilla. Siitä vuoteen 2001 ratsastin tuolla pikkutallilla. Vuonna 2002 aloitin nykyisen opettajani tunneilla ratsastamisen. 2007 aloin vuokrata Iiroa Joensuussa. Vuodet 2009-2011 pidin taukoa kesään 2011 asti, joilloin aloitin taas ratsastamisen.

4. Koulu vai esteet?
Kouluratsastus sopii tällaiselle pilkunviilaaja-täydellisyydentavoittelijalle hyvin. Odotan sitä päivää, kun esteet oikeasti alkavat olla mukavia, eivätkä vain pelottavia. Joskus tulevaisuudessa toivoisin voivani vastata tähän, että ei koulu eikä esteet vaan kenttä ;)


5. Valmennus vai kilpailut? 
Onneksi elämässä voi oikeasti valita molemmat! Mutta niin, pilkunviilausta pystyy paremmin harjoittamaan valmennuksissa, eli vastaan valmennus.

 
6. Poni vai hevonen? Perustele.
Hevonen, koska mä en ole ponikokoinen.

 
7. Onko sinulla ollut hoito-, vuokra- tai omaa hevosta?
Hmm... Listataanpa.Mun ensimmäinen hoitohevonen oli suomenhevostamma Kukka. Hoidin myös suomenhevosruuna Heippiä useamman vuoden. Ensimmäinen oma hevonen oli eestinponi Riku, jonka omistin vuoden verran. Sen jälkeen "lopetin ratsastuksen" vuodeksi, aloittaakseni sen taas uudestaan ;) Tuolloin hoidin ensin ratsastuksenopettajani hevosta Bondia (<3!), joka kuitenkin myytiin muutaman kuukauden jälkeen. Tämän jälkeen hoidin sitten ratsastuksenopettajani uutta hevosta Puuhaa ja ponia Cibusta. Cibus oli tuntiponi ja Puuhan kanssa pääsin mukaan kisareissuille. Pienen hetken hoidin myös tuntihevosta nimeltä Paavo muutaman päivän viikossa. Tuolloin kävin tallilla joka päivä. 

Tässä välissä vaihdomme ratsastuksenopettajani kanssa tallia (eli hän siirtyi opettamaan toiselle tallille ja meitä lähti iso porukka mukana). Uudella tallilla jatkoin Puuhan ja Cibuksen hoitamista. Hoidin myös jonkin aikaa ratsastuksenopettajani Maukka-hevosta, joka kuitenkin myytiin pois. Tässä vaiheessa elämääni tuli sitten Risto, jota hoidin loppuvuodesta 2002 eteenpäin aina siihen saakka, kun lähdin opiskelemaan.

Opiskeluaikana vuokrasin Iiroa - tai ehkä kyseessä oli paremminkin liikutus, koska raha ei vaihtanut omistajaa, tein tallitöitä hieman. Takaisin kotikaupunkiin tultuani ratsastin hetken tunneilla, kunnes lokakuussa sain ylläpitoon Timon ja seuraavan vuoden elokuussa ostin Rikun.
  
8. Oletko hypännyt maastoesteitä?
Olen hypännyt Ruovedellä ja Ypäjällä harrasteen maastoesteradat. Lisäksi olemme käyneet harjoittelemassa Ypäjän maastoesteitä tuntihevosilla.


  9. Lempihevosrotusi? 
Suomenhevonen.

10. Korkein hyppäämäsi este?
Varmaan 100cm. Ja jos nyt kerron, että tämä on siis saavutettu vuonna 2003 Jasulla (jumppasarjan vika osa), niin meidän tallilaiset ehkä kuolee nauruun ;) Mutta näin on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti