lauantai 15. syyskuuta 2012

Reeniä, reeniä!

Perjantaina menin Rikun kanssa koulutunnille. Saavuin kentälle vartin ennen tuntia ja päätin vain kävellä tunnin alkua odotellessani. Tunti alkoikin sitten lopulta vasta vartin yli, joten ehdin sittenkin ravata myös ennen sitä. Aloitin siis suoraan harjoitusravissa kun muut alkoivat kevennellä. Riku oli alusta asti innokas, herkkä ja elastinen. Jäntevyyttä kaipasin enemmän, kuten myös opettajamme. Tunnin aiheena olivat siirtymiset ja voltit. Aivan siis perusratsastusta (eli minun mielestäni sitä vaikeinta), jonka hinkkaaminen tekee minulle erityisen hyvää. Teimme molemmille pitkille sivuille kolme volttia - kulmiin ja keskelle. Aluksi teimme koko hommaa käynnissä, sitten ravissa niin, että voltit mentiin edelleen käynnissä. Sitten teimme suorat välit ravissa ja voltit laukassa.

Tunnin aikana Riku tuli koko ajan paremmaksi ja minusta tuntui, että sain siihen paremmin otetta kuin ikinä. Se ei jaksa kantaa itseään vielä kovin pitkiä pätkiä kerrallaan, mutta ne pätkät, jotka se liikkuu itsensä kantaen, tuntuvat selkään tosi upeilta. Ne hetket muuten tunnistaa siitä, että tavallisesta nojatuoliravista tulee paljon vaikeammin istuttavaa ;) Pitäisi siis opetella istumaan myös siinä ilmavammassa ravissa... Loppuun sitten kunnon kävelyt ja todella hikisen hevosen huuhtelu.

Lauantaina eli tänään kokeilimme Rikun kanssa eräänlaista intervallitreeniä. Selkään laitoin P:n ja itse jäin maan pinnalle huutelemaan kellonaikoja ja käskyjä. Ensin vähän harmittelin, että pitääkö reippaan laukankin vedot ottaa pienellä kentällä (joka siis on n. 25x50m, eli ei siis alkuunkaan pieni...) vai pääseekö sitä tekemään niitä kunnon kentällä (50x90m), ja ekat vedot tehtiinkin siinä pienen kentän puolella. Sitten onneksi viimeinenkin talutusratsastuslainen lähti pois ja tokat vedot tehtiinkin sitten isoa kenttää käyttäen. Näytti hauskalta!

Meidän treeni oli tällainen tänään (ajat minuutteja):

10 käynti

5 ravi keventäen oikealle
3 käynti
5 ravi keventäen vasemmalle
3 käynti

4 laukka rennosti oikealle
4 käynti
4 laukka rennosti vasemmalle
4 käynti

1 normaali harjoituslaukka oik
1,5 reipas laukkaveto oik
1 normaali harjoituslaukka oik
1,5 reipas laukkaveto oik

5 käynti

1 normaali harjoituslaukka vas
1,5 reipas laukkaveto vas
1 normaali harjoituslaukka vas
1,5 reipas laukkaveto vas

3 käynti

5 ravi keventäen  oikealle
1 käynti
5 ravi keventäen vasemmalle

15 käynti

 Lopuksi vielä siskoni meni hetkeksi selkään ja minä talutin häntä pari kierrosta.

Yhteisaikaa tuli 86 minuuttia eli tunti ja 26 minuuttia. Riku oli tosi innoissaan harjoituksesta, mutta myös väsynyt ja vaati selvästi nuo kävelyt väliin, että jaksoi taas mennä. Loppuraveissa yritti vähän ehdotella, että voisko sitä vaikka mieluummin rillutella, mutta rauhoittui sitten ravaamaan rennosti vielä.

Intervalliharjoitukseen olen päätynyt siis sen takia, että meillä ei ole kunnollisia laukkamaastoja, missä Riku pääsisi oikeasti venyttämään askeltaan. Kuntoa pitäisi kuitenkin kasvattaa, joten otamme nämä intervallit koulutreenin, estetreenin ja pitkien käynti/ravi -maastojen kaveriksi. Katsotaan mitä tapahtuu - tänään ainakin sekä ratsastajalla että hevosella oli kivaa, ja sehän se taitaa pääasia olla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti