sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Kilpailukausi 2015

Kilpailukausi 2015 alkaa olla aikalailla taputeltu. On vielä mahdollista, että innostutaan lähtemään Niihamaan hyppäämään 13.12. 1-tason Drive In -kisoihin, mutta päätöstä ei ole vielä tehty. Katsellaan, saadaanko koppiin talvirenkaat, seuraa ja miltä hevonen tuntuu. Aikalailla katse on jo vuodessa 2016, siihen palaan myöhemmin!

Tammikuussa ei kisailtu.

Helmikuussa käytiin naapuritallilla Alaspäässä hyppäämässä 1-tasolla 50cm ja 70cm luokat. Kuskin polvea tutisi ihan kamalasti, oli armoton jännitys päällä. Riku oli todellinen vauhti päällä, hyvä että sain käännettyä esteille ollenkaan... 50cm luokasta kolautettiin yksi puomi mukaan, 70cm oli hidas 0/0.

Maaliskuussa käytiin Jokelassa kisaamassa 1-tason koulukilpailuissa. Luokiksi valikoitui K.N. ja B-merkki. K.N.:ssä oli hivenen ongelmia liian innokkaan hevosen kanssa, joka mm. pukitteli laukkaohjelmassa iloisena. Tuloksena kuitenkin 64,4% ja piste jäätiin sijoituksesta. B-merkissä taas löytyi mukavaa rentoutta, tuloksena reilut 66% ja luokkavoitto. Iloisissa merkeissä alkoi siis kausi kouluratsastuksen osalta :)
Tässä systerin kissa valmisteli Rikun kisahuopaan edellisenä iltana "Cat on Back" -vaikutusta. Vähän kuin Back on Track, mutta parempi!

Voitokas kotimatka Jokelasta - toinen on Rikun ja toinen tarhakaveri-Ripan

Huhtikuussa tuli kisattua kuntoon nähden liikaa. Tipuin 12.4. hevosen selästä, ja pääsin seuraavana päivänä sekavana kotiin sairaalasta. Luulimme tässä vaiheessa, että kyseessä oli "vain normaali" aivotärähdys, ja palasin kaksi päivää onnettomuuden jälkeen selkään. Olin aika sekava ja kipeä. 

Päätin siitä huolimatta lähteä seuraavana viikonloppuna kisaamaan taas Jokelaan, kun kerran oli seuraa ja kyytikin. Lopulta ratsastin vain yhden radan, päivän ensimmäisen luokan, eli helpon A:n. Oksennus meinasi tulla radan aikana, kun päähän sattui niin paljon, kun istuin harjoitusravissa. Unohdin radan kahteen kertaan, mitä en ikinä normaalisti tee. Tuloksena kiltiltä tuomarilta 58,6%. Samana viikonloppuna puksuttelin myös kaksi luokkaa kotona. En edelleenkään oikein tiedä miksi... Ne radat menivät kyllä ihan kivasti, ainakin videoiden perusteella. En itse oikein muista tuota onnettomuudesta seurannutta viikkoa... Tuloksena kolmassija (K.N.) ja voitto (He A:10) kotitallin harkkareista. 

Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna kävin vielä Vesilahdessa kakkostason kisoissa, joista otettiin meidän tämän kauden ainoiksi jäänyt sijoitus 2-tasolla, sekä 60% ylitys kakkostasolla helposta A:sta. Kisapostaukseen pääset tästä.

Toukokuussa käytiin alkukuusta Lahdessa 2-tason koulukisoissa, vaikka edellinen yö olikin mennyt järkyttävässä oksennusmigreenissä. Jälkikäteen ajatellen se oli kyllä typerin päätös ikinä, mutta minkäs sitä jästipäälleen mahtaa... Prosenteille 57-57 ylsivät nämä suoritukset. Tarkempaan postaukseen ja aivovammapohdiskeluun pääset tästä.

Jokseenkin tuskaisen näköinen ratsastaja Lahdessa. (Kuva: Mari Ali-Raatikainen)

Kiitos sille, jolle kiitos kuuluu. (Kuva: Mari Ali-Raatikainen)
Toukokuussa keskityttiin sitten tämän jälkeen hyppyhommiin! Ensin hypättiin Riksussa 70cm & 80cm, kuskilla edelleen vetelät housussa, mutta hevosen suurella innolla tehtävistä selviten. Tuloksena kaksi 0/0 rataa ja kaksi kolmoissijaa. Postaukseen pääset tästä.

Tästä parin viikon päästä hypättiin kotona harkkareissa yksi 80cm tuloksella 0/0 (luokkavoitto) ja seuraavana päivänä kisailtiin Alaspäässä yhdistetyssä kisassa. Siellä tuli B-merkistä hyvin huteralla ratsastuksella hivenen auki 60% ja toinen sija, ja 80cm radalta yksi puomi alas. Tuloksena kuitenkin yhdistetyn kultaa. Postaus täällä.

Kesäkuussa sukellettiin kouluratsastuksen osalta pohjamutiin. Kuun alussa käytiin Hämeenkoskella 1-tason kisoissa kokemassa karmeimman ikinä ratsastamani kouluradan siihen mennessä... En saanut hevoseeni mitään otetta ja molempien ratojen jälkeen oli sellainen olo, että kouluratsastus saa hetkeksi jäädä. 

Ja niin se jäikin. Estekisojen suhteen jatkettiin seuraavana päivänä Riksussa luokissa 70cm ja 80cm, joista kummallakaan ei oikein löytynyt tahtia, mutta muuten radat olivat ihan ok. Ensimmäiseltä radalta 0 (arvostelu A.1.0 eli punavalkoinen rusetti) ja toiselta yksi puomi. Postaus Hämeenkosken & Riksun kisoista tässä.

Kesäkuussa kävimme vielä hyppelemässä Rikun kanssa Valkeakoskella ja Vesilahdella. Valkeakoskella teimme yhden kauden parhaan radan luokassa 70-80cm ja lisäksi minä hyppäsin elämäni ensimmäisen 90cm radan! Rataan mahtui yksi kielto ja yksi pudotus, mutta hyväksyttyyn tulokseen ratsastaja oli enemmän kuin supertyytyväinen! Postauksesta löytyy myös ratavideot. 

Vesilahdella saatiin paljon ajattelemisen aihetta. 80cm luokassa tuli turha tökkö yhdelle esteelle, täysin ratsastajan moka. 90cm radalla jäädyin, kun Riku kielsi taas, ja saatiin siitä tulokseksi meidän kauden ainoa hylsy. Pohdintaa syistä ja seurauksista löytyy täältä.

Heinäkuussa parin viikon kisatauon jälkeen tehtiin aika rankka kisaputki. Ensin oli Nastola-Riksu -kisaviikonloppu, jolloin ensin lauantaina käytiin Nastolassa 2-tason koulukisoissa yhden luokan verran. Nastolan kisoja ennen Rikulla oli useamman viikon tauko koulukisoista ja se oli tehnyt sille kyllä hurjan hyvää! Oli ihana ratsastaa hevosta, joka oli täysin mun mukana. Joo, kyllähän siellä oli virheitä, mutta ne oli meidän yhteisiä. Tulos oli karvan alle 60% ja ratsastaja oli hevoseensa maailman tyytyväisin. Postaus täällä.

"Hei näittekste kuinka hieno!" Nastola 11.7.
Seuraavana päivänä Riksun estekisoissa onnistuin alittamaan tiukan ihanneajan lähes kymmenellä sekunnilla (ilman estevirheitä) luokassa 70cm. Lisäksi yksi puomi tuli 80cm radalta mukaan. Kotimatkalla kuitenkin jälleen hevoseensa erityytyväinen kuski. Postaus täällä

Esteradalla oli huiman kivaa Riksussa!
Seuraavana viikonloppuna kisailtiin Esa Kuokka -suomenhevoscuppia Kellokoskella. Lauantain koulukarkeloista, joissa ensin HeA:n radan aikana pysähdeltiin useasti suoraan laukasta ihmettelemään milloin mitäkin, mutta HeB:n rata saatiin suoritettua suunnilleen ehjänä loppuun, voi lukea täältä. Lopulta HeB:stä tuli myös sijoitus. Kellokosken estekisoista voi tarkemmin lukea täältä. Silloin oli Rikulla kyllä superjännät paikat, mutta hienosti selvittiin yhdessä molemmat radat maaliin. 60cm luokassa tuli sijoitus, 80cm luokassa yksi ärsyttävä kielto. 

Kellokoski
Seuraavana viikonloppuna oli vielä viimeiset rutistukset ennen kisaputken loppua. Ensin kisattiin kotona pienissä 1-tason kisoissa luokka He B:0, joka voitettiin prosenteilla 66,6%. Seuraavana päivänä käytiin ihmettelemässä Riksussa pelottavia liputtajia 70cm luokassa tuloksella 0/9 ja 80cm luokassa otettiin sitten hidas "varman päälle" 0/0. Kisapostaus täällä.

Tapiiri ja omistajan ensimmäinen voittoloimi!
Elokuun alku pidettiin kisataukoa. Elokuun lopussa käytiin kaksissa koulukisoissa. Ensin käytiin Jyväskylässä iloisella kesäreissulla Lauran kanssa. Ratsastajan hyvä fiilis ei ilmeisesti välittynyt täysin radalle asti, mutta pääasia oli tietenkin se, että valtavasta helteestä huolimatta mulla oli iloinen ja työteliäs kaveri radalla mukana. Kisapostaus täällä.

Killeri
Lahden kisoista mulla ei ole muuta muistikuvaa, kuin että rata ei todella tuntunut niin huonolta kuin mitä pisteet kertoivat. Helpon B:n radan aikana onnistuin kyllä siis jostain syystä rikkouttamaan laukan raville ihan pariinkin otteeseen (hups...), mutta A:n radan kommentit jäivät kyllä niin harmittamaan toisen radan osalta, että suuhun jäi todella paha maku. Niin se vaan vaikuttaa, vaikkei saisi... Postausta ei reissusta ole, veetutus oli niin suurta!

Syyskuussa olikin edessä kauden päätavoite, aluemestaruudet, molemmissa lajeissa. Esteille hain tuntumaa syyskuun alussa reilun kuukauden estekisatauon jälkeen omissa seuranmestaruuksissa. Niissä tehtiin varsin kelpoisa rata, jossa otettiin 80cm luokassa yksi perusradalla alas. Tällä sai kuitenkin sennuhopeaa seuranmestaruuksissa. No, totuuden nimissä mainittakoon, että meitä sennujahan mestaruudesta kisasi kaksi kappaletta ;)

Aluemestaruusviikonloppu alkoi kouluratsastuksella. Olin ihan tyytyväinen rataan, vaikka kaikesta kyllä huomasi, ettei Riku ihan läpi ollut ja asiat jäivät puolitiehen. Kisoista on kuvia täällä. Onneksi aluemestaruuksissa pääsi kuitenkin tuulettamaan kaverin puolesta, kun hopea meni meidän seuran ihanalle Liisalle ja Toukalle. Liisa ja mä hevosteltiin samalla tallilla siihen saakka, kunnes Liisa ja hevoset muuttivat maalle omaan talliin. Tää laji on kyllä niin mainio, kun silloin, kun ei voi olla omasta puolestaan kovin onnellinen, voi olla toisten puolesta :)

Aluemestaruus 2015: huomioikaa etuletti!
Seuraavana päivänä pääsikin sitten olemaan ihan omastakin puolestaan kiitollinen ja onnellinen. Kiitollinen tästä hevosesta, jonka kanssa pääsee tekemään näin uskomattomia matkoja, suorituksia, oppimaan ja kasvamaan. Seuraavana viikonloppuna siis kisailtiin Niihamassa aluemestaruudet. Hyppäsin verryttelyluokaksi alle 70cm, joka oli onnetonta kampeemista ja punkeemista. Riku kuitenkin hienosti selvitti kaikki jalkansa aina esteistä ylitse, ja tuloksena olikin 0/0 ja neljäs sija. Sekä hyvä herätys kuskille - nyt pitäisi kerätä itsensä ja ratsastaa. Ja niin mä sitten keräsin, ja ratsastin. Lopputuloksena oli se, että me voitettiin Hämeen alueen aikuismestaruuskultaa. Aika huikeeta. Postaus ja ratavideo täällä

Mä ja mun täydellinen aluemestari
Syyskuussa kävimme vielä Kellokoskella, koska olin jääräpäisesti ajatellut, että koska Esa Kuokka -suomenhevoscupin viimeinen osakilpailu on vielä, on sinne mentävä. Lopputulos oli aivan jäätävä ratakuolema ja ratsastajan itsesyytökset - miksi tässä nyt näin kävi? Fiiliksistä voi lukea täältä

Kauden viimeiseksi koulukisoiksi jäivät syyskuun seuranmestaruudet, jotka olisin kyllä voinut jättää starttaamattakin. No, startattua tuli. Fiiliksiä ja blogissa aiheesta noussutta keskustelua voitte lukea täältä.

Lokakuussa ei kisattu. 

Marraskuussa käytiin hyppäämässä Niihaman Drive in -kisoissa 70cm ja 80cm, joissa 70cm yksi kielto ja 80cm 0 (arvostelu A.1.0). Postaus täällä.


Tilastoja: 

Koulustartteja yhteensä 23
Koulukisapäiviä yhteensä 15

Estestartteja yhteensä 24
Estekisapäiviä yhteensä 13

Sellainen kisakausi saatiin nyt siis paketoitua. Kirjoitan ensi kaudesta ihan erillisen postauksen, mutta sen verran sanon jo nyt, että muutoksia on tulossa... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti