perjantai 5. helmikuuta 2016

Rikun päivän tärkeimmän hetken sisältö (Toivepostaus: Ruokinta)

Kai tätä voi nyt reteästi toivepostaukseksi sanoa, sillä yksi lukija kyseli minulta kokemuksia niistä lisäravinteista, joita olen Rikulle syöttänyt toivoessani parempaa kavionkasvua. Päätin kirjoitella niistä kokemuksiani ja samalla muutenkin kertoa, mitä se Riku oikeastaan nauttii niinä päivän parhaimpina hetkinään. Ps. Välihuomautus: onpa hauska päästä sanomaan, että postausta on ihan TOIVOTTU! Tuntee itsensä hurjan paljon tärkeämmäksi kuin on ollenkaan :D Kyllä mä Jilla sen sunkin toivepostauksen toteutan, ihan vaan sen takia, että pääsen käyttämään sanaa toivepostaus...

Erilaisten lisäravinteiden merkitys niveliin, karvaan tai kavioon on kyllä hankala todeta tai seurata. Sen takia olen onnellinen, kun en ole päätynyt syöttämään näitä lisäravinteita sponsoroinnin kautta, vaan olen ostanut kaikki valmisteet ihan omalla (ja joissain tapauksissa äidin) rahalla ja näin ollen saan todeta, etten tiedä, onko niillä ollut mitään vaikutusta.

Mitä meillä on kavion- ja karvanlaadun parantamiseen kokeiltu

Racing Biotin -valmistetta. Rikun kaviot ovat aina olleet vähän kuin pesusientä, ja kyselin silloiselta kengittäjältäni, että voiko siihen syöttää jotain. Hän sanoi, että biotiinivalmiste ei ainakaan haittaa, vaikka ei siitä välttämättä mitään hyötyä ole. Racingin biotiinin päädyin sen takia, että se oli kilpailijoihinsa verrattuna edullista, ja tuo parinkympin pönikkä kesti monta kuukautta. Oliko vaikutusta? No, syötin sitä kolme vuotta, ja voisin ehkä hyvällä tahdolla ajatella, että kengät rupesivat vuoden syötön jälkeen pysymään vähän paremmin. Tai näin ainakin muistelen, että kävi. Suurempi syy varmaan oli säännöllisessä kengityksessä, kuin valmisteissa.

Eri valmistajien BE-vitamiineja olen syöttänyt aina välillä vähän kuurityylisesti lihasten toiminnan tueksi. Eli käytännössä niin, että ostan muistaessani pullon/purkin ja syötän pois. Nyt en ole syksyn jälkeen uutta purkkia hankkinut, enkä ole mitään erityistä, ainakaan negatiivista eroa huomannut syöttämättömyydellä.

Sinkkiä/magnaani/kuparia olen syöttänyt säännöllisestä Racingin Biotinin rinnalla. Puuttella väitetään olevan yhteyttä mm. huonoon karvaan.

Valkosipulia syötän noin kuukauden kuurin syksyllä ja keväällä.

ADE-vitamiinia syöttelen sisäruokintakaudella.


Mitä Riku syö nyt?

Riku syö heinää kolme kertaa päivässä: aamulla kello 7 joko karsinaan tai tarhaan tarjoiltuna, kello 13:30 tarhaan tarjoiltuna, ja illalla noin kello 20 karsinaan. Heinämäärät ovat varmaan suunnilleen 3kg + 3kg + 4-5kg, päivällä saattaa ehkä tarhassa jäädä syötäväksi vähän vähemmän, kun Rikun tarhakaveri imuroi aika reippaasti heinää ja Rikua ei haittaa omistaan jakaa. Se on sellainen kaikkien kaveri. Heinä on useimmiten esikuivattua säilöheinää tai pyöröpaaliin pakattua kuivaheinää. Rikun heiniä ei punnita joka päivä, mutta tallihenkilökunta seuraa ammattitaitoisesti sitä, miltä hevonen näyttää ja muuttaa tarvittaessa heinäruokinnan määrää. Näin talvella toki kenelläkään ei ole röngtenkatsetta loimen alle, joten minä ilmoitan jos määrää pitää muuttaa. Välillä laitan Rikulle yöksi myös pienisilmäisen heinäverkon, jonka parissa se sitten askartelee ahkerasti pitkälle yöhön.

Aamulla ja illalla Riku saa myös väkirehuja. Väkirehut laitan valmiiksi ämpäreihin odottamaan jakelua.

Rikun aamuruoat hienosti kuvausta varten aseteltuna!
Riku saa aamulla 1,5 litraa Black Horsen Classicia. Olen juuri säkki sitten siirtynyt hiljalleen käyttämään Black Horsen Basicin sijaan Classicia. Basicin kanssa oli jatkuvia saatavuusongelmia - tai paremminkin hakuongelmia. Sitä jälleenmyytiin vain yhdessä paikassa Hämeenlinnassa, ja sain sieltä varastosta sitä hakiessani jatkuvasti niin huonoa palvelua, että kyllästyin. Päätin siis kokeilla, toimisiko Classic vastaavana rehuna. Kaura ei Rikulla imeydy, vaan tulee suoraan läpi - tietenkin, koska se kuuluisi vuokraan ;)
Tämä 25kg Classicia on muuten huomattavasti helpompi kantaa kuin se 30kg:n Basic-säkki!Joskus käy näin hyvä tuuri, kuin tänään - kaupassa oli muutama kohta päiväysvanhaksi menevä säkki rehua, joten ne kaikki piti ahnehtia mukaan.
Rikun iltaruoat aseteltuna kuvausta varten. Pikkumitat vasemmalta: kivennäinen, ADE, Farriers Formula)
 Illalla Riku saa 1,5 litraa Classicia, desin Finn Horsen kivennäistä (vaikka Classic on täysrehu, en syötä sitä niin paljoa, että kivennäsitarpeet täyttyisivät, joten täydennän sitä ponimäärällä kivennäistä), desin ADE-vitamiinia ja reilun desin Farriers Formulaa. Kivennäisen tarjoaa tallia, eli sitä en ole itse valinnut. ADE-vitamiini ostetaan 15 kilon säkeissä alle 20 euron hintaan per säkki - on muuten huomattavasti halvempaa kun pussin kyljessä on hevosen lisäksi nauta ;) Suosittelen muillekin, pääsee huomattavasti halvemmalla! Farriers Formula on aivan törkeän kallis kavioaine, jonka pitäisi olla erityisen hyvä. Kaviossahan kaikki muutokset näkyvät hitaasti, joten siinä en odotakaan näkeväni muutoksia nyt 2,5 kuukautta tuotetta syötettyäni. Sen sijaan karvassa piti näkyä selvä ero jo muutamassa viikossa. Riku on varmasti epäedullinen mannekiini tässä asiassa, mutta en voi muuta sanoa, kuin että olen onnellinen, kun ei tarvitse promota tätä tuotetta tämän hevosen karvalla ;) Saattaa olla, että syötän nyt kuitenkin vain tämän tonkan loppuun ja siirryn sen jälkeen huomattavasti halvempaan biotiini+sinkki/kupari -yhdistelmään.
 
Kyllä. Se maksaa satasen pönttö. Ja kestää syötössä ensimmäisen vuoden ajaksi suositellulla määrällä 58 päivää.


Hivenen on halvempaa kuin se vain hevosille myytävä ADE.

Rikun ILTAPUURON ainekset - huomioikaa hienosti oikeasta päästä avattu suola

En ollut aiemmin mikään mössöjen ja sotkujen syöttelijä, mutta kun Riku oli viime syksynä pitkään kipulääkekuurilla ja lääkkeen syötti milloin kukakin, koin helpoimmaksi sotkea kipulääkkeen johonkin. Tätä tarkoitusta varten lainasin kotoa kaneilta pellavaa ja greenlinea. Näistä sekoitin yhdistelmän, jota laitoin desin verran, ja siihen päälle sitten muut lisärit (tuolloin biotiini, sinkki, suola jne.). Tähän sotkuun sekotin ennen tarjoilua kipulääkkeen. Ja hyvin upposi. Itseasiassa niin hyvin, että Rikun innokasta hörinää, aina kun se näki jonkun astian, jossa voitaisiin ehkä tarjoilla PUUROA, oli sydäntäsärkevää katsella. Niinpä puuronsyöttöä jatkettiin, vaikka kipulääkekuuri loppui.

Tällä hetkellä puurossa, joka tarjoillaan ratsastuksen jälkeen, on edelleen sitä greenline/pellava -sekoitusta desin verran, hivenen suolaa ja uusimpana Suppleaze Goldia. SG on ollut syötössä vasta niin vähän aikaa, että sen vaikutuksista muuhun kuin omistajan omaantuntoon en osaa sanoa mitään. Omistajan omaatuntoa se on lohduttanut paljon. Tilasin tänään jonain perinteisenä "suren Rikua keskellä yötä" jo marraskuun puolella, ja sain sen vasta nyt tammikuun lopussa toimitusongelmien jälkeen. Katsotaan, jääkö tämä syöttölistalle.

Näistä aineksista koostuvat siis Rikun päivän parhaat hetket. Olen muuten aivan varma, että tuolta kokeilluista lisäravinteista puuttuu monia... No, ehkä te kommentoitte, mitä vielä voisi kavioon kokeilla, niin voin sitten todeta, että kokeiltu on ;)

6 kommenttia:

 1. Jos mulla olis hevostavaraliike, lähettäisin sulle kaikkea sponsorikrääsää ihan vaan siitä ilosta, että kaikkien niiden ostettujen hehkutusten keskellä olisi yks "No en mä nyt tiedä, onko tää hyvä. Mut tuli parempi omatunto." -postaus :D

  Oon kyllä niin sun suoruuden fani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Tänne vaan sponsoriehdotuksia satamaan, lupaan olla... suora :D

   Ei kun oikeesti. Oli hirveä helpotus, kun ei tarvinnut maksetusti mainostaa mitään näistä lisäreistä, pystyi kirjoittamaan ihan niin kuin ajattelee - lompakko kevenee, jotain hyötyä joko on tai ei.

   Poista
 2. Hihii mun toivepostausta odotellessa! ;D

  suurin osa lisäreistä taitavat lämmittää eniten omistajan mieltä. Onneksi sekin on tärkeää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä väittäisin jopa, että se on tärkeintä! ;)

   Poista
 3. Toi classic ja Basic on tismalleen sama ominaisuuksiltaan :) meillä aina syötetty classicia mut nyt siirryttiin basiciin kun on isommassa säkissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa kun katsoo tuota tuoteluetteloa, mitä siihen rehuun on ympätty, niin ne eivät ole tismalleen samoja. Toisessa vehnälese, toisessa rehujauheleseseos. Classicissa on myös vehnärehujauhoa, mitä Basicissa ei ole. Pieniä eroja, mutta riittivät sotkemaan Herra Herkkiksen mahan hetkeksi, onneksi se on nyt tasoittunut ;)

   Hivenen erilaisilla sekotuksilla tosin saadaan aikaan suhteellisen samanlainen raakarasvan, raakavalkuaisen ja raakakuidun suhde, joten sillä uskalsin vaihtaa.

   Hyvin samanlaisia rehuja nämä tosiaan ovat, ja itseäni ärsyttää tuo Basicin saatavuus, kun Classic on tosiaan hiukan kalliimpaa.

   Poista