torstai 28. tammikuuta 2016

"Onhan tällä allergiatestit otettu?"

Taas saa tuntea itsensä taas niin idiootiksi. Yksi tämän harrastuksen perusriemuja, uudelleen ja uudelleen huomata, kuinka tyhmä sitä on ollutkaan - miten mä en totakaan ajatellut?

Tuulia Luomala kävi tänään antamassa Rikulle fysioterapiaa. Lihaksiston puolesta mennään varsin hyvällä mallilla, syksyllä avatut jumit ovat pysyneet auki ja hevonen on kauttaaltaan rennon tuntuinen. Tuulia siinä käsiään Rikun iholla liu'uttaessaan kysyi, että onko tämä aina näin korppukuiva? Minä vastasin, että joo, onhan se. Tuulia kysyi, että onko syötetty öljyä ja B-vitamiinia? Minä vastasin, että joo kyllä, ihan kaikkea on syötetty, mitä on neuvottu, tai mistä olen lukenut, että voisi auttaa.

Rikun kesäkarvahan on aivan upea. Oikein leiskuvan punainen, kaunis, sileä ja iho on silloin paljon paremmassa kunnossa. Talvella ei oikeastaan ole väliä, millä kaikilla tavoilla karvaa yrittää hoitaa, se muuttuu todella huonoksi. Klippaamaton osa on sameannäköistä, ja klipattu taas ihan onnetonta haiventa. Rikullahan myös hinkkautuu karva ihan ihoon asti pois niistä kohdista, mihin osuu esimerkiksi ohja tai pohje ratsastaessa tai loimi noin muuten vaan. Karvattomia, kaljuja läikkiä pitkin hevosta. Jee.

Selitin Tuulialle huonoista kavioista ja niiden kaverina olevasta huonosta talviukarvasta. Tuulia ohimennen kysäisi, että Onhan tästä allergiatestit otettu? No ei ole ei. Ei ole tullut mielenkään, että niin joo, hevosetkin voivat tosiaan olla asioille allergisia. Ihmettelin ääneen sitä, miten se näkyy talvikarvassa, muttei kesäkarvassa, mutta sekään ei kuulemma ole mitenkään tavatonta.

Nyt siis ennen kuin tuhlaan enää yhtään sataa euroa erilaisiin lisävalmisteisiin, joiden myyntipuheisiin joudun pettymään, täytyy tutkia tämäkin asia. Jos Riku tosiaan on allerginen, jos sillä on imeytymisessä jotain ongelmia. Vaiva kun ei tunnu kaikesta siihen kohdistamastani huomiosta huolimatta yhtään helpottavan vuosien myötä, vaan enemmänkin vaikeutuvan.

Ihana Stella kävi mun pyynnöstäni kuvaamassa kapista Rikua blogipostauksen kuvitukseksi, kun itse en tajunnut järkytykseltäni kuvata. Jos on kokemuksia hevosten allergioista, niiden tutkimisesta, siedätyksestä tms niin kuulen mielelläni!

Kaulaan on jätetty karvaa sitä varten, ettei ohjat hinkkaisi ihan ihoon saakka. Kuten kuvasta näkee, yritys hyvä 10, tulos ei niin kaksinen... Ohjissa käytetään lampaankarvapehmusteita ja ihoon hölvätään Solheadsin selvitysainetta poistamaan kitkaa, ja tulos on silti tämä.

Edestä hinkkautuvat myös kaikki kohdat, mihin (istuvat) loimet osuvat.

Ihohan se sieltä loistaa... Ps: Mä luulin, että mun hevoseni on lihava. Ei se olekaan. Järkytys.

Eikä toinen kylki sen paremmalta näytä.
--

Allergiajutuista muihin päivänpolttaviin asioihin. Eilen estetunnilla olivat sekä kuski, että hevonen, hieman epämukavuusalueella. Olen itseni kanssa sopinut, että en nyplää kädellä sinne esteen eteen sitä askelta, joka ei sinne kuulu. Se vaati parempaa laukkaa, hyppäämistä isommasta laukasta kuin olen tottunut, ja omassa mielessä kimittävän "Ota nyt pidäte, vielä yksi! Ei toi ole se paikka, ota nyt pidäte, jää vähän pitämään vastaan!" -äänen hiljentämistä. Erityisen äänekkääksi tämä ääni tulee aina silloin, kun esteet vähänkään nousevat. Nyt ne olivat viimeisellä kierroksella n. 80-90cm, ja minä  olisin niin kovin halunnut nylpätä sinne vielä yhden askeleen, varsinkin kun Riku väsyi aika nopeasti. Rikun väsähtämiselle oli ymmärrettävä syy - se ei ole tottunut hyppäämään noin isosta laukasta, joten se vaatii taas erilailla energiaa. Siitä huolimatta, ihan viimeinen linja, jolle tulimme, ja jota kammoksuin moneen otteeseen (kulmasta suoraan sarjaan, sarjan ensimmäisenä osana tyhjä okseri), onnistui. Hevonen oli väsynyt, kuski oli väsynyt, mutta yhdessä me tehtiin se. Saatiin korjattua radan ainoa epäonnistunut linja.

Estetunnilta ei valitettavasti ole liikkuvaa kuvaa paljoa, koska rakas kuvaajani Kata oli myös esteidennostotehtävissä, mutta tämä viimeinen linja sentään on. Hyvä Riku!

Linkki videoon: https://www.youtube.com/watch?v=SqwOhbYUUFM

12 kommenttia:

 1. Talvikarvahan on kaikilla hevosilla pehmeämpää ja kuluu helpommin poikki. Harvemmassa taitavat olla ne hevoset, joilla se on niin vahvaa, ettei mistään kohti katkea. Meillä katkeaa aina satulan takapaneelien alta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin on, mutta tämä hevonen vie kyllä tämän asian ihan omiin sfääreihinsä... Kuvat eivät anna tilanteelle oikeutta, mutta Riku on paikoittain siis ihan kalju. En ole vastaavaa nähnyt!

   Poista
 2. Voi harmi, mutta älä liikaa soimaa itseäsi! Teet kuitenkin kaikkesi Rikun hyvinvoinnin eteen ja kaikille sattuu virheitä. En itsekään olisi heti osannut epäillä allergiaa. Toivottavasti syy löytyy! :)

  Hyvältä näyttää estetreenit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tässä tosiaan ei ole syytä taaskaan mihinkään kovin massiiviseen itseruoskintaan ;) Mutta olisi kiva toki, jos tähän karvattomuuteen löytyisi joku selitys ja voisin hyvällä omallatunnolla jättää nuo tuhottoman kalliit lisäravinteet hyllyyn :D

   Poista
 3. Kaukaisella 1990-luvulla kävin ratsastuskoululla, jonka omistama poni kaljuuntui eräänä talvena todella hurjan näköiseksi. Ensin karvat harsuuntuivat, putosivat sitten läiskittäin, ja lopulta polle oli rungoltaan lähinnä kiinanharjakoiraa muistuttava. Siis niin kamalan näköinen, että joku ehti jo tehdä eläinsuojeluilmoituksen. Syyksi paljastui ärhäkkä sienitauti, joka sitten saatiin häädettyä lääkityksellä. http://www.hevostohtori.fi/index.php/2014-11-21-12-37-16/27-ihosairaudet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä mahdollisuus on suljettu pois, ekana talvena tuli mullekin mieleen kun kauhistuin tilannetta :)

   Poista
 4. Ootko jossain kirjoittanut niistä lisäreistä, mitä syötät? Omalla hevosella hankautui karva mm. satulahuovan reunan kohdalta kyljestä, siis missä se huopa vaan on ihan tyhjänpanttina...

  Oon linkittänyt blogisi oman blogini blogrolliin, ja tätä on kiva lukea. Olen blogimaailmassa noobie. :) Todella hienosti kirjoitat toipilasajasta, oikein paljon tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole missään vaiheessa kirjoittanut kokonaista postausta, maininnut olen siellä ja täällä... Oli toiveissa, että olisin tämän uuden kaviorehun (Farrier's Formulan) tiimoilta saanut kirjoitella ylistyspostauksen, mutta en nyt taida saadakaan :D Täytyy ottaa nuo lisärit käsittelyyn, niitä on meinaan tullut kokeiltua jos jonkinlaista tähän vaivaan.

   Kiitos! Ihana kun kommentoit, mäkin sain uuden blogin mun blogilistalle sun blogista :)

   Poista
 5. Tiedän monia hevosia jotka näyttävät samalta, enkä ole kuullutkaan, että allergiatestit olisivat paikallaan, aina me opitaan uutta! Hyvä muistaa jatkossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tässä lajissa oppii pikku hiljaa vaan tietämään sen, kuinka vähän tietää ;) Täytyy nyt kyllä yrittää selvittää, mikä tätä voisi aiheuttaa, sillä vaikka tämä karva-asia ei varsinaisesti ole sellainen, joka jatkuvasti on mielessä, on tuo kavioiden kunto kyllä sen verran huolestuttavaa, että jos niitä jotenkin saisi vahvistettua niin olisin ikionnellinen.

   Poista
 6. Jälleen nyökyttelen täällä mietteliäänä, on nämä meidän ruunikot ruunapojat vähän samiksia :) Totilla meinaan samantyyppistä ja olen itsekseni miettinyt tuota allergiaakin. Nyt tänä talvena ei ole kyllä esittänyt samanlaista kutinaa kuin viime talvena (*koputtaa puuta*), eli onnistuin ehkä aloittamaan öljyn syöttämisen ajoissa. Sillä väkirehut on oikeastaan aika minimissään, tuntuu olevan niin hyvä rehunkäyttäjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riku ei varsinaisesti kutise, tai kutiseehan se jonkun verran, mutta ei esim. hankaa itseään mihinkään. Sillä vaan tosiaan katkeaa tuo karva kaikista paikoista, missä saa vähänkin osumaa...

   Allergia ei ollut tullut mulle ollenkaan mieleen, pitää siis seuraavalla eläinlääkärikontaktilla ottaa asia tarkistukseen.

   Poista