lauantai 3. lokakuuta 2015

Erilaisena jatkuu

... siis tämä minun hevoselämäni. Sain viime postaukseen Sannalta kommentin, jossa hän vinkkasi miettineensä levon ja treenin suhdetta omassa blogitekstissään. Tuo kirjoitus sysäsi itselläni liikenteeseen ajatteluprosessin, joka jalostautui siihen asti, että päätin kokeilla tänä talvena Rikun kanssa erilaista treenijaksotusta kuin aiemmin.

Aiemmin olen siis toiminut niin, että normaali viikkoni kisakauden ulkopuolella on sisältänyt seuraavalla tavalla treeniä:

1 estetunti (tehtävät vaihtelevasti ratsastuskoulun kalenterin mukaan, välillä jumppaa, välillä rataa)
2-3 koulutuntia (ratsastuskoulun tunteja, itse rasitusta säädellen)
1 käyntimaasto
1 reippaampi maasto / intervallityyppinen treeni kentällä / hangessa
1 kavaletti tai muu kenttähumputtelu tai maasto, jos olen ehtinyt valosan aikaan tallille

Vapaita olen pitänyt silloin, jos en ole aikataulullisesti saanut ratsastusta mahtumaan kuvioihin.

Nyt olen päättänyt muuttaa treeniviikkojemme jaksotusta niin, että pidän normaalin työviikon, rankan työn viikon ja palautusviikon. Koska Riku on vaikuttanut väsähtäneeltä, aloitimme suoraan palautusviikosta. Tällä kertaa palautusviikkomme muodostui seuraavanlaiseksi

Ma: Estetunnilla pieniä kavalettikokoisia esteitä
Ti: Käyntimaasto
Ke: Vuokraaja kävi koulutunnilla kevyesti
To: Maasto, pieni pätkä ravia ja laukkaa, lähinnä käyntiä
Pe: VP
La: Maasto
Su: VP

Maanantaina estetunnilla Riku jätti hypyn jälkeen useamman kerran laukan ristilaukkaan, joka ei ole Rikulle tyypillistä. Se kuitenkin hyppäsi innokkaasti ja vaihtoi kyllä laukat oikeiksi pyynnöstä. Mietin jo sunnuntain kisoissa Rikun hierojan kanssa, että Rikulla saattaisi mahdollisesti olla joku jumi nyt jossain niin, että sitä pitäisi manipuloida auki. Otin yhteyttä siis hevosfyssari/fyssari/yleisguru/ongelmanratkoja Tuulia Luomalaan, ja saatiin aika muutaman viikon päähän. Siihen saakka jatketaan niin, että pidetään poika lämpimänä, liikutetaan säännöllisesti ja suhteellisen normaalisti, jos voinnissa ei tapahtu mitään ihmeellistä. Näillä keleillä ei olisikaan mikään ihme, jos Riku olisi esimerkiksi tarhassa liukastunut kavereiden kanssa leikkiessään ja saanut itsensä jumiin.

Tilasimme myös Rikulle ja Ronille hammaslääkäriajat. Kahtena aikaisempana vuonna olemme käyttäneet hevoset Ypäjän hevosopistolla saksalaisten hevosten hammaslääkärien (en nyt millään muista herrojen nimiä!) vieraana, kun he ovat olleet Suomessa hevosia hoitamassa. Tänä vuonna he eivät tulekaan, joten huolellisen tutkimustyön jälkeen päädyin varaamaan pojille ajan Vermosta Jukka Holopaiselta. Hampaat tsekataan lokakuun 26. päivä.

Tällä viikolla olen myös pohtinut sitä, että voisin mahdollisesti yrittää jaksottaa omaa treenaustani menemään Rikun treeniviikkojen kanssa ristiin. Ajatuksena siis se, että Rikun kevyellä viikolla minulla olisi omassa treenikalenterissani raskas viikko ja Rikun raskaalla viikolla minulla olisi tietoisesti kevyempi viikko. Näin saisin tietynlaista suunnitelmallisuutta myös omaan treenaamiseeni. Omaa raskasta viikkoani pääsin kokeilemaan heti tällä viikolla siis, ja täytyy sanoa, että tämän viikon pilateksen, kuntonyrkkeilyn, BodyCombatin, BodyBalancen ja kaiken kruunanneiden tallityttöjen tämän päivän vatsalihastreenien jälkeen vatsalihakset kyllä kiittävät :D

Olen myös ratsastanut tällä viikolla pari koulutuntia ratsastuskoulun hevosella. Ratsukseni sain Korun, joka on meidän tuntsista yksi harvoista, jolla en ollutkaan ratsastanut aiemmin, sillä tamma tuli meille vasta keväällä. Koru oli oikein hauska tapaus! Hirvittävän työlästä oli kulkea suorana, ja mä olin taas kamalan hidas korjaamaan hevosta tarpeeksi selkeästi pohkeesta eteen. Rikun kanssa meillä on käynnissä aina se ongelma, että se vyöryy minun apujeni lävitse, Koru taas oli täysin erilainen - se olisi mieluiten jäänyt ei minnekään köpsöttämään pohkeen takana. Teki todella hyvää, vaikkakin henkisesti rankkaa ratsastaa toisella hevosella Rikun lisäksi - pääsi taas kerran oivaltamaan, kuinka lapsenkengissä tämän harrastuksen kanssa on...

Kuvitukseksi lenkkarit, jotta voisitte olla varmoja, että oikeasti jumppaan. Tai ainakin puen lenkkarit jalkaan ja otan kuvia niistä.

6 kommenttia:

 1. Mukava ja kiva kirjoitus! Voi kun itsekkin jaksaisi tehdä hevoselle tuollaisen rytmityksen treeniin. Nyt menee ihan kelien mukaan kun ollaan maneesittomalla tallilla ja maneesille päästään 1-2 viikossa. Tsemppiä treeneihin (omiin ja hevosen!) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit! Maneesi ja jatkuvasti tarjolla olevat ratsastuskoulun tunnit helpottavat ja motivoivat tuohon rytmitykseen kivasti.

   Kiitos!

   Poista
 2. Kiva että mun ajatuksista oli teille hyötyä! Meillä Pena pitää kokonaan vapaita päiviä varmaan normaalihevosta enemmän (syystä lapsiperheen aikataulut...), mutta silti olen koittanut pohtia sille sopivaa treeni-lepo -runkoa. Talvi ilman maneesia ja maastoilemattomuus tekevät omat haasteensa. Mietin myös sellaista vaihtoehtoa, toimisiko 2+1 tai 3+1 -tyyppinen jako päivätasolla, ja sitten isompana runkona viikkojen välinen vaihtelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo todella oli, tönäisi ajatuspyörän käyntiin. Nyt pitää yrittää etsiä se itselle toimiva systeemi, mutt ainakin nyt on tullut ihan uutta intoa treenisuunnitelmiin :)

   Poista
 3. Hyvältä rytmiltä kuulostaa ja oikein järkevältä miettiä myös omia treenejä vähän ristiin hevosen treenien kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mä ajattelin, että voisi olla järkevää yrittää vähän ristittää niitä, tulee ehkä näin helpommin pidettyä itsellä mietinnässä myös tuo oma palautuminen, jota ei juuri tule ajateltua...

   Poista