maanantai 21. syyskuuta 2015

Huono hevosenomistaja

Olen ollut huono hevosenomistaja. Olen epäonnistunut siinä, mitä pidän hevosenomistajuuden kannalta tärkeimpänä vastuutehtävänä: oman hevoseni antamien merkkien lukemisessa. Kyse ei ole ollut siitä, että ei olisi ollut mahdollisuutta huomata, että jokin ei ole nyt kunnossa. Kyse on ollut täysin siitä, että olen jättänyt ne merkit huomaamatta ja porskuttanut vaan.

Nyt kun luen vanhoja blogitekstejä, toistuu koko syyskuun ajalla oikeastaan samat sanat "lötkeä", "turhan rento", "rauhallinen" ja "ei oikein innostunut". Riku on kiltti hevonen, joka suorittaa kyllä. Nyt olisi vain pitänyt huomata jo aiemmin, että on breikin paikka. Riku on ollut kisapaikoilla superrauhallinen, suhtautunut esteratsastukseen rauhallisen innokkaasti ja jäänyt usein valmennuksissa vähän pohkeen taakse. Suorittanut osin todella hyviä pätkiä, ja sitten taas osin ollut selvästi väsynyt.

Lauantaina koulukisoissa, Esa Kuokka Cupin vikassa osakilpailussa Kellokoskella tämä kaikki eskaloitui siihen pisteeseen, että jo radalla tuli melkein itku. Olin täysin yksin radalla, hevonen oli jossain kilometrin päässä. En meinannut saada sitä laukkaamaan. Sitä ei kiinnostanut ja se järkytti. Jo radalla, ja radan jälkeen.

Muitakin hivenen outoja merkkejä, jotka olen laittanut karvanvaihdoksen piikkiin on ollut. Lisääntynyt hikoilu ja puuskuttaminen treenin aikana. Aluemestaruuksissa viikko sitten jo aamulla viileässä hypätyn esteradan jälkeen Riku oli hikinen, lisäksi se on menneellä viikolla pitänyt pestä jokaisen ratsastuksen jälkeen.

Eilen Riku oli vapaalla ja minä kävin sekoittelemassa sille pellavapuuroa ja mittailemassa lämpöä. Lämpöä, yskää tai sierainvuotoa ei ole, yleisilme on kohdallaan ja ruoka maistuu. Aloitetaan siis tämä tilanteen huomioiminen lisäämällä ruokintaan varmuuden vuoksi rautaa ja pitämällä nyt useamman päivän lepo. Vaihtoehtoja mielestäni tällä hetkellä ovat lähinnä seuraavat: talvikarvan vaihtamiseen liittyvä väsymys yhdistettynä suht. tiukkaan treeniin, jokin syysflunssa tai vain liian tiukka treenipätkä.

Ai että voi ihminen olla vihainen itselleen! No, erehtyväisiä ihmisiä tässä kai ollaan, pitää yrittää antaa itselleen anteeksi.

Lauantain kisoista ei siis raavittu todellakaan lisää Cup-pisteitä, mutta aikaisemmat osakilpailut takasivat meille Rikun kanssa lopulta kolmannen tilan Esa Kuokka Oy:n Suomenhevoscupissa. Riku vietiin välissä kotiin tarhailemaan ja käytiin myöhemmin pokkaamassa palkinto Liin kanssa.


10 kommenttia:

 1. Höh, tuo on aivan inhimillinen tilanne! Tuskin isompaa huolta on kun lämpökin on ihan normaali, toivottavasti pieni huili ja rautakuuri auttavat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nyt oikeastaan onkin jo paljon rauhallisempi olo, mun turhaa ylireagointi luultavasti koko homma :D

   Poista
 2. Ei itseään kannata syyttää! Ja parempi on huomata myöhään kuin ei milloinkaan. Toivottavasti lepo auttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo eiköhän se, tänään se ainakin suurella innolla kuskas mua mättäältä toiselle vihreen perässä :D

   Poista
 3. Blogista saa kuvan että olet tänä kesänä ratsastanut enemmän kuin aiemmin, equipesta olen huomannut että kisaatte melkein joka viikonloppu, ehkä Riku on vain väsynyt ja kipeytynyt paljosta treenaamisesta.
  Jos hevosella on laidunkauden jälkeen raudanpuutos on siinä jotain todella pahasti vialla, suomessa kun raudan puute iskee yleensä helmi-maaliskuussa ja silloinkin äärimmäisen harvoin.
  Liika rauta on haitallista sekin.
  Eiköhän hevonen palaa normaaliksi pienen loman jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näin toivotaan! Varsinaisesti laidunkautta Riku ei ole päässyt viettämään, saman verran syönyt kuin viime vuonna. Viime vuonna meillä oli tähän aikaan myös raudat hivenen alhaalla ja silloin ell neuvoi syöttämään pienen rautakuurin. Suomenhevosilla kuulemma on suht yleistä nuo alhaiset raudat, joita ei vaan todeta kun ei veriarvoja oteta.

   Voi toki olla, että treeniä on ollut liikaa, toivottavasti tilanne suoristuu ihan vaan breikillä!

   Poista
 4. Ei ollut pitkä breikki kun tänään hinkkasitte helppo b 58% edestä.
  Hyvä jos riku on jo kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että meidän edesottamukset kiinnostavat niin paljon, että jaksat niitä netistä etsiä!

   Opettajani ei nähnyt mitään syytä olla starttaamatta kotikisoissa yhtä luokkaa, kun hevonen ei ole kipeä. Minua pidetään tämän panikoinnin vuoksi vähän kukkahattutätinä, olen kuulemma liian kova huolestumaan. Kyllästyneeltä se tänään kyllä tuntui, nyt tekee varmasti kisatauko koulukarkeloista hyvää :)

   Poista
 5. Luultavasti näillä anoilla on ystävät vähissä. Sen verran ikävä ja kitkerän oloinen on sävy noissa kirjoituksissa, että en usko oikeassakaan elämässä kenenkään tuollaisia ihmisiä arvostavan. Kaikkea hyvää, Anne ja Riku, loppuvuodelle. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Motiiveja tosiaan on niin monia, yleensä sellaisilla ihmisillä on tarve levittää pahaa oloa ympärilleen, joilla itselläänkin on vähän paha olo.

   Kiitos, kuin myös sinulle! :)

   Poista