torstai 14. elokuuta 2014

"Ehkä kukaan ei vaan ole viitsinyt sanoa mulle suoraan, ettei tosta nyt mitään tule"

Otsikossa olevaa ajatusta olen nyt veivannut edestakaisin mielessäni. Entä jos se, että mä olen niin innoissani ja vakuuttunut siitä, että mulla on edennyt oma ratsastus hirveästi, on saanut ihmiset ajattelemaan, ettei mulle voi sanoa, että hei tyttökulta, kiva kun jaksat treenata, mutta sun ratsastus ei ole kehittynyt. Voit jatkaa treenaamista, mutta voi silti olla, että et kehity.

Tähän asiaan törmään aika usein töissä. Oppilaiden on hankala sietää sitä, että he eivät ole kaikessa hyviä. Mä yritän olla mahdollisimman kannustava, ja kun oppilas vaikka toteaa, että hänen kuvistyöstään tuli ihan karmea, sanon vain, että se on hänen itse tekemänsä ja sen takia ainutlaatuinen ja tärkeä. Yleensä liitän tähän vielä jonkun maininnan siitä, että jos asia on tärkeä, sitä voi harjoitella. Entä jos mun ratsastuksenopettajat ovat samassa tilanteessa mun kanssa? Niiden on sanottava, että treeniä treeniä vaan, kun kerron kaikista mun epäonnistumisista kouluradalla, vaikka niiden tekisi mieli sanoa, että "Hei haloo! Eikö aikuinen ihminen nyt tajua, että jos paperikin näyttää sen, ettei eteenpäin ole viime vuodesta menty, sitä vaan ei ole menty?! Voithan sä jatkaa treenaamista, kun sä siitä selvästi tykkäät, mutta kehittyminen sun kohdalla - no se tulee vahingossa jos silloinkaan sun kohdalla."

Olen kadottanut sen kaikelle kouluratsastukselle perustan luovan fiiliksen. Mulla ei ole enää olemassa mitään tunnetta siitä, miten mun hevonen liikkuu. Olen ihan hukassa tämän asian kanssa. Olen aina ollut sellainen ratsastaja, joka ratsastaa todella paljon tunteen varassa. Sen takia mun tunteet näkyvät myös hevosen selässä, ja jos olen stressaantunut ja ahdistunut, minun ei kannata edes yrittää mennä tunnille tai valmennukseen.

Sen hyväksyminen, että mä en ole ratsastukseltani vielä helppo A -tasolla, on aika rankkaa. Voisin jopa sanoa, että yllättävän rankkaa. Koko viikko on mennyt alamaissa, enkä ole harkinnutkaan koulutunnille menoa. En vain pysty. Olemme Rikun kanssa maastoilleet parina päivänä, ja tänään kävin sitten koulupenkin kanssa kentällä. Olisin mennyt estesatulalla, mutta takapuoleni ei enää kestänyt kovaa Kiefferiä kolmatta päivää putkeen ;) Ratsastin tunnin verran suurilla kaarevilla urilla liikettä ulos ja lapoja auki. Jotenkin tuon kisavideon katsominen ja sen tajuaminen, kuinka paljon olen jäänyt nyt kädellä kiinni ja pienentämään hevosen liikettä, sai minut säälimään hevosta. Ei se ansaitse noin huonoa ratsastusta, kun se yrittää niin paljon.

Tämän päivän ratsastuksesta jäi kuitenkin jo hyvä mieli. Ehkä se on alku. Mutta tätä kisakautta ei enää ole olemassa eikä jäljellä, siis minulle. Nyt mä keskityn siihen, että ensin löydän fiiliksen, ja sitten jostain motivaation. Tai sitten mun pitää siirtyä ihan kokonaan hömppä-, maasto- ja esteratsastukseen.


Pampula kesällä 2013
Se motivaatio on muuten hassu juttu. Sen puuttumisesta olen aina välillä kuullut, mutta itse en ole motivaatiopuutosta (ihan oikeasti!) kokenut viimeisen kolmen vuoden aikana vähääkään. Ja nyt yhtäkkiä, ei kiinnosta ollenkaan. Olo on tyhjä ja ontto. Johtotähti on kadonnut.

4 kommenttia:

 1. Älä luovuta! Minulla vastaava tilanne, hyvä hevonen ja vuosi tehty todella paljon töitä ja omasta mielestä kehitystä on tapahtunut valtavasti. Silti alkukesän kisat meni ihan samoissa prosenteissa kun viime vuonnakin. Tunne siellä selässä oli kuitenkin parempi. Pidin myös kesän kisataukoa ja olen käynyt todella paljon valmentautumassa ja nyt alkaa taas toivo heräämään, että ehkä meistä vielä jotain tulee. Niska on noussut selkeästi ylemmäs ja oma asento on parantunut huimasti, korjattavaa silti vielä on paljon. Mieli halajaa myös sinne Helppo a-luokkiin ja mielellään kansallisiin, kunhan ollaan sinne valmiita. Odottavan aika on niin pitkä. Muista että voittajat ovat häviäjiä, jotka yrittivät vielä kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, se merkitsi paljon!

   Mä en usko, että mussa asuu luovuttajaa. Nyt kuitenkin olen herännyt siihenkin, että olen viimeiset kaksi vuotta treenannut tämän hevosen kanssa silmän alla 1-3 kertaa viikossa, ja on varmaan ihan ymmärrettävää, että jossain kohdassa se stoppi omaan jaksamiseen tulee. Ehkä mä pidän nyt hetken aikaa sitä ns. peruskuntokautta, käyn maastossa, hyppään ja yritän ratsastaa stressaamatta, ja sen jälkeen sitten toivottavasti uudella innolla ongelmien pariin.

   Mä olin mielestäni varautunut odottamaan ihan hyvin, mutta nyt vasta tajusin, että en mä oikeastaan ollutkaan. Nyt pitää talvella pitää varansa, ettei kuvittele, että ensi kausi tuo tilanteeseen jonkun mystisen pelastuksen. Sitten ei tule petyttyäkään näin totaalisesti.

   Poista
 2. Jos haluat joskus ihan ulkopuolisen näkemyksen, niin hihkase. :) Ei sinne teillepäin niin pitkä matka ole, etteikö vois tulla joskus teitä katselemaan, jos tarvitset ihan uutta näkemystä ja motivointia..! Mä ainakin uskon teihin ja olen kyllä nähnyt teissä sen valtavan kehityksen ja toi prosenttien nousemattomuus on myös hyvin tuttua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsi Milja, mä niin haluan! Kutsun sut meille heti kun mun rahapussi on toipunut tästä kisakaudesta edes jollain tavalla. Olisi kyllä ihana saada ihan freesi näkemys, oon nyt jotenkin niiiin hukassa.

   Kiitos, oot ihana :)

   Poista